HABERLER
Vali Aksoy´un Başkanlığında Muhtarlar Toplantısı
Orjinal Resim
18.01.2018 16:57:19

İçişleri Bakanlığı Genelgesi doğrultusunda toplumun tüm kesimlerine daha geniş bir şekilde ulaşılması, vatandaşların ilgili kurumlara müracaatlarını doğrudan ulaştırabilmesi amacıyla Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy başkanlığında vatandaşların istek, öneri ve şikâyetlerinin alınıp değerlendirildiği 5. Muhtarlar toplantısı Yedi Yıldızlı ilçe Başiskele’de gerçekleştirildi.

Başiskele Belediyesi Meclis Salonu’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıya; Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Vali Yardımcısı Ahmet Büyükçelik, Başiskele Kaymakamı Atila Kantay, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Aslan, Başiskele Belediye Başkanı Hüseyin Ayaz, Başiskele Muhtarlar Derneği Başkanı İlhan Altıntaş ile 37 Mahalle Muhtarı ve kurumların müdürleri katıldı.

Hüseyin Aksoy’un yaptığı konuşmalarında; “İlçelerimizde muhtarlarımızla bir arada olmak, onların bizlere aktaracakları sorunları dinlemek adına programlar gerçekleştiriyoruz. Bu programlara ildeki kurum yöneticilerimizle birlikte katılıyoruz. Bugünde Kocaeli ilimizin güzel ilçelerinden Başiskele’de sizlerle birlikte olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Birçok konuda yürütülen önemli çalışmalar var. Muhtar arkadaşlarımızın da bu çalışmalar kapsamı içerisinde Kaymakamlıklarımız ve kurumlarımızla işbirliği içerisinde önemli destekleri var.

“BÜTÜN ÖĞRENCİLERİMİZİN OKULDA OLMASINI SAĞLAMAK DURUMUNDAYIZ”

 En önem verdiğimiz alanlardan biriside eğitimdir. Eğitim konusunda özellikle eğitim çağında olup, okula devam etmeyen hiçbir çocuğumuzun kalmaması adına yoğun bir gayret içerisindeyiz. Muhtar arkadaşlarımızdan kendi mahallelerinde okul çağında olup, okula devam etmeyen bir öğrenci varsa onu mutlaka okul müdürü, ilçe milli eğitim müdürlüğümüze veya Kaymakamlığımıza bildirmelerini istiyoruz. Zaman zaman okulda kaydı görünmekle birlikte çeşitli gerekçelerle okula gitmeyen çocuklarımız olabiliyor. Okul çağında olup, okulda kaydı olsa bile okula devam etmeyen hiçbir öğrencimiz kalmaması adına bu gayreti göstermek durumundayız. Bütün öğrencilerimizin okulda olmasını sağlamak durumundayız. Bu noktada hepimizin görev ve sorumlulukları var. Hiçbir mazereti kabul etmiyoruz. Çünkü eğitimden geri kalmış bir çocuğumuz varsa bunun maliyeti ilerde bize daha fazla olacaktır. Çok azda olsa halen TÜİK’in yayınladığı verilerde okumaz, yazmaz vatandaşlarımız var. Eğer bölgenizde okumaz, yazmaz bir vatandaş var ise bunu yine Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Halk Eğitim Müdürlüğü ile paylaşmanızı istiyoruz. Bu dönemde okumaz, yazmaz hiçbir vatandaşımız kalmamalıdır. Bazen okul dönemini geçmiş çocuklarımız olabiliyor. Bu çocuklarımızı da Açık Ortaokul ve Açık Liselerimiz aracılığı ile eğitimlerini devam ettirelim.

 Bir diğer eğitimle ilgili önemli konumuz ise; Halk Eğitim faaliyetleridir. Biz daha çok insanımıza hayat boyu öğrenme kapsamında Halk Eğitim kurslarına almak istiyoruz. Onların ilgi, istek ve becerileri ne ise Halk Eğitim Müdürlüklerimiz bu konuda çalışma yapacak ve daha çok insanımızı bu kurslara alacağız. Bu konuda mahallerinizde yaşayan insanlardan şu alanda kurs almak istiyorlar diye tespitleriniz varsa bunları Kaymakamlıklarımız, İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerimiz yada Halk Eğitim Müdürlüklerimizle paylaşabilirsiniz. Bu bakımdan halk eğitim kurslarını da önemsiyor, sizlerin de desteklerini bekliyoruz.

Yeni nüfus kimlik kartları veriliyor. Şuanda Kocaeli’nde yaşayan insanlarımızın %23’ü yeni kimlik kartlarını aldı. %72’si henüz kimlik kartlarını almış değil. Bu konuda Nüfus Müdürlüklerimiz hafta içi 19:00’a kadar, hafta sonu Cumartesi günü de mesai yapacaklardır. Bu konuda başvuran vatandaşlarımızın müracaatlarını daha hızlı almak ve daha çok vatandaşımızı yeni kimlik belgelerini vermek için çalışacaklar. Bu bakımdan mahallelerinizde yaşayan vatandaşlara yeni kimlik kartlarını almaları konusunda bir telkinde bulunarak, onları yönlendirmenizde yarar var. Önümüzdeki dönemde pasaport ve ehliyetlerde Nüfus Müdürlükleri tarafından verilecektir. Aslında yılbaşı için verilmesi planlanmıştı. Muhtemelen Mart ayından sonra artık pasaport ve ehliyet işlemleri de nüfus İdarelerince yapılacaktır.

 “KOCAELİ OLARAK UYUŞTURUCU EYLEM PLANIMIZI REVİZE ETTİK VE GÜNCELLEDİK”

Diğer bir konu ise hepimizin üzerinde durduğu bağımlıkla mücadele ve uyuşturucu konusudur. Bu konuda Ankara’da Başbakan Yardımcısı başkanlığında bir merkezi komite oluşturuldu. İllerde Valinin başkanlığında bir komisyon oluşturuldu ve belirli çalışmalar yürütülüyor.  Bizde Kocaeli olarak Uyuşturucu Eylem Planımızı revize ettik ve güncelledik. Bu Cuma günüde yine yeni bir genelge geldi. Bu genelge kapsamında bağımlılık başlığı altında bir çok konuyu gündemimize alıp, daha ayrıntılı bir şekilde çalışmamız gerekiyor. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde daha yoğun bir çalışmayı hep beraber hayata geçireceğiz. Uyuşturucu ile mücadele sadece polis ve jandarmanın yapacağı mücadele ile baş edilecek bir konu değil. Hep birlikte mücadele edeceğiz ve birlikte karşı duracağız. Bağımlılıkla mücadele konusunda hep beraber ortak hareket edeceğiz. Uyuşturucu konusunda sizlerin de mahallelerinizde hassasiyet göstermenizi istiyoruz. Uyuşturucuya bulaşan, uyuşturucu satan, kullanan, üreten varsa onlarla ilgili bilgileri lütfen ilgili birimlerimiz ile paylaşın. Özellikle okullarımızın güvenliğini önemsiyoruz.  Her okulumuza bir polis yada jandarma güvenlik irtibat görevlisi belirledik. Okul müdürü ile sürekli istişare halinde, herhangi bir noktada olumsuzluk yaşandığında bunu doğrudan okul idaresi ile paylaşarak anında müdahale ediyorlar. Bir valilik emri yayınladık. Okul civarında beklemeleri yasakladık. Eğer öğrenci velisi ve okulun öğrencisi  değilse okul civarında farklı gruplar gelip bekleyemeyecekler. Bu konuda herhangi bir tespit varsa Kabahatler Kanununa göre idari para cezası keseceğiz. Özellikle internet kafelerde öğrencilerin eğitimlerinin devam ettiği saatlerde öğrenci tespit edilirse, internet kafeye de ceza keseceğiz. Çünkü ders saatinde öğrenci okulunda olmalıdır. Bu konularda muhtar arkadaşlarımızın da destek verelerini istiyoruz.

Son dönemlerde Karadeniz kıyıları yasa dışı göç alanı olarak kullanılmaya başlandı. Daha çok Ege ve Akdeniz kullanılırken Karadeniz’e doğru bir kayma eğilimi oldu.  Yasa dışı göç konusunda da tanımadığınız insanların bölgenizde olduğunu gördüğünüzde güvenlik birimlerimizi bilgilendiriniz. Bu konuda bizim için oldukça önemli ve değerli.

“DEVLET OLARAK EN ÖNEMLİ GÖREVİMİZ, İHTİYAÇ DUYAN BİR VATANDAŞIMIZ VARSA ONLARA ULAŞMAK VE DEVLETİMİZİN SUNDUĞU İMKANLARDAN ONLARI YARARLANDIRMAKTIR”

Sağlık hizmetleri bizim için oldukça önemli. Çocukların aşıları önemli. Aşı çağında olan ve belirli zamanlarda yapılması zorunlu olan aşıların İlçe Sağlık Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde çocukların aşılarının yapılması konusunda hassasiyetlerinizi bekliyoruz. Her ilçemizde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız var. İhtiyaç sahibi olan vatandaşlarımız müracaat ettiğinde Vakfın imkânları ölçüsünde kendilerine her türlü yardım yapılıyor. İhtiyaç sahibi olup da kendisi müracaat etmeyen vatandaşlarımız varsa bunları Kaymakamlığa bildirmenizi istiyoruz. Devlet olarak en önemli görevimiz ihtiyaç duyan bir vatandaşımız varsa onlara ulaşmak ve devletimizin sunduğu imkânlardan onları yararlandırmaktır. Son 10 yıl içerisinde engellilere yönelik olarak devletimizin yürüttüğü çok önemli çalışmalar var. Birçok kanun çıkarıldı ve Anayasa’da belirtilen sosyal devlet olma vasfı hayat buldu. Engelli vatandaşlarımıza dönük çok önemli hizmetler var. Devletin sunduğu bu imkânlardan faydalanmayan vatandaşlarımız varsa bunları bize bildirmenizi istiyoruz. İl Sağlık Müdürlüğü aracılığıyla il genelinde bir engelli veri tabanı oluşturma yolunda bir çalışma başlattık. Temel amacımız; il genelindeki engellilerin tek bir sistemde gözükmesidir. Bölgenizdeki engellileri Kaymakamlıklarımıza bildirmenizi istiyorum. Bu engellilerin bir takım sosyal haklardan faydalanmalarını sağlamalıyız. Hastanelerimizin görev alanlarına göre evde sağlık hizmeti veriliyor. Bu konuda bu hizmete ihtiyaç duyanlar varsa lütfen sağlık kurumlarımıza bu vatandaşlarımızı bildirin.

“25 EKİM İTİBARİYLE BAŞLADIĞIMIZ BU ÇALIŞMALARDA ŞUANA KADAR 50 BİN KADINIMIZA ULAŞTIK”

Kocaeli Kadın Sağlığı Eğitim projesi başlattık. İl Sağlık Müdürlüğümüzün koordinasyonunda il genelinde 21 ekip oluşturduk. Bu 21 ekibimiz kadınlarımıza başta meme kanseri olmak üzere kendi kendini bilinçlendirmek üzere, kadınlarımızı ilgilendiren birçok konuda eğitim çalışması veriyor. Kocaeli geneli olarak, 25 Ekim itibariyle başladığımız bu çalışmalarda şuana kadar 50 bin kadınımıza ulaştık. Bu konuda muhtar arkadaşlarımızdan talebimiz; Kadın sağlığı Eğitimi projesi var dendiği zaman bölgelerindeki kadınları bilgilendirmeleri ve eğitimin verileceği salonlara kadınlarımızı yönlendirmeleridir. Ekiplerimiz sadece ilçe merkezlerine değil, belli mahallelere ve merkezlere de gidip bu eğitimleri verebiliyorlar. Bu konuda gerekli iletişim ve irtibatı sizlerin de sağlamanızı istiyoruz.

Muhtar bilgi sisteminde muhtarlarımızın talepleri oluyor. Muhtarlarımızdan gelen taleplerin ilgili kurumlara yönlendirilmesi, onlardan cevap alınması ve muhtarlarımıza dönüşü konusunda herhangi bir aksama olmaması bizim için önem taşıyor.

Kocaeli Valiliği olarak bir çalışma başlattık. Türkiye’de 15 ilde pilot uygulama olarak başladı. Bizde bu ilk 15 ilden biri olarak Valiliğimizde bir Açık Kapı sistemi oluşturduk. Bu Açık Kapıda vatandaşımız geldiğinde müracaatını doğrudan alıyor, ilgili kurumlarımıza bunu yönlendiriyoruz. Bizzat başvuru yapılabileceği gibi internet sistemiyle de bu Açık Kapı aracılığı ile müracaatlarımızı alıyoruz. Çevrenizdeki vatandaşlarımızı Açık Kapı ya yönlendirebilirsiniz.

“AMACIMIZ; SOKAKTA ÇALIŞAN VE DİLENEN ÇOCUK KALMAMALI”

 Sokakta çalışan ya da dilenen çocuk istemiyoruz. Valilik olarak bu konuda bir karar aldık. Sokakta çalışan çocuklardan hiç kimse bir şey satın almasın. Bu konuda bir Valilik emri yayınladık. Sokakta çalışan çocuktan bir şey satın almayı da suç saydık. Eğer bir şey satın alınırsa, Kabahatler Kanununa göre kendilerine para cezası kesebileceğimizi de belirtmek istiyoruz. Sokakta çocuğunu çalıştıran ve dilendiren aileler ile ilgilide bu kararda hüküm var. Bu ailelere çocukları teslim edilecek ve 2. bir kez olursa işlem yapacağız. Amacımız; sokakta çalışan ve dilenen çocuk kalmamalı. Çocuklar tehlikeli ve risklidir. Dilenmenin hiçbir gerekçesi olamaz. Dilenmek kanunen suçtur, eğer ihtiyacı varsa kurumlarımız gerekli yardımları yapıyorlar. Dilenmeyi meslek haline getiren gruplar var. Bu konuda mücadele edeceğiz. Bu konuda da çalışmalarımızda sizlerden destek bekliyoruz. Birçok konuda yürüttüğümüz çalışmalar var, bu çalışmalarda sizlerin destek ve ilgisini bekliyoruz. ” diyen Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, toplantının yararlı olması dileğiyle katılımcılara teşekkür etti.

Toplantının ardından Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, muhtarların sorun ve taleplerini dinleyerek, gereğinin yapılması ve takip edilmesi hususunda toplantıda hazır bulunan kurum müdürlerine talimat verdi.

 

l Fotoğraflar
 
Site Yönetimi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
K7 Yazılım