Duyuru Arşiv
Sivrisinekle Mücadele Hakkında

Karasinekler nerelerde ürer ?

• Karasinekler, hayvan gübreleri, çöplükler, çöp toplama alanları, fosseptikler, çöp konteynerleri, mezbahalar ve çürüyen hayvansal ve bitkisel atıkların bulunduğu yerlerde yumurtalarını bırakmak suretiyle çoğalırlar.

Karasinek Üreme Alanları

Sivrisinekler nerelerde ürer ?

Sivrisinekler;  küçük – büyük tüm durgun sulara yumurtalarını bırakmak suretiyle ürerler.
Bunlar kısaca;

• Göletler,
  • Bataklıklar,
  • Su havzaları,
  • Doğal çukurlarda biriken yağmur suları,
  • Sulama kanalları,
  • Su kuyuları,
  • İnşaat temeli çukurlarında biriken sular,
  • Bodrumda oluşan su birikintileri,
  • Eski otomobil lastikleri,
  • Fosseptikler,
  • Açık bırakılan rögarlar
  • Kullanılmayan aletlerde biriken sular
  • Kedi köpek su tasları
  • Ağzı açık bırakılan su dolu variller
  • Atık kova ve kaplardaki su birikintisi
  • Kullanılmayan süs veya bahçe havuzları
  • Kanallar, vb. durgun su birikintisi oluşabilecek her yerde üreyebilirler.

Sivrisinek Üreme Alanları

Siz neler yapabilirsiniz ?

• Unutmayalım ki sivrisinekler en çok bizim dikkat etmediğimiz su birikintilerinde çoğalmaktadır.

Bu nedenle çevremizde uzun süreli su birikintilerine izin vermemeliyiz.

• Küçük bir yoğurt kabındaki su bile sivrisineklerin üremeleri için uygun ortam oluşturur.
  • Yaz aylarında 7-10 gün üzerinde durgun su birikintilerinde sivrisinekler üreyebilir. Bu nedenle çevremizde uzun süreli su birikintilerine izin vermemeliyiz.
  • Evlerimizde saksı altlıklarında su birikmemesine dikkat etmeliyiz.
  • Bahçemizde süs havuzu, sulama havuzu, kova, lastik, bidon, vb. içerisinde biriken suları uzun süre su ile dolu bırakmamalıyız, en az haftada bir boşaltmalıyız.
  • İçinde su birikebilecek kapların ağzını kapalı tutmalı, ters çevirmeli veya imha etmeliyiz.
  • Binalarımıza ait çatı ve bodrum katlarındaki su vanaları, su sayaçları, güneş enerjileri, hidrofordan su damlatmamasına ve su birikintileri oluşmamasına özen göstermeliyiz.
  • Bodrumlarımızda ve çevremizde oluşan su birikintilerini ortadan kaldıramıyorsak, belediyemizi konuyla ilgili bilgilendirmeliyiz.
  • Bahçelerde aşırı sulama ve otlanmanın önüne geçmeliyiz.
  • Bahçe ve sokak aralarında, su birikintilerine neden olduğundan halı yıkamamalıyız.
  • Bozulan, kırılan kuyu, fosseptik ve rögar kapaklarını yenileri ile değiştirmeliyiz.

Karasineklerin çoğalmasını önleyebilmek için ise;

• Evlerimizde ve bahçelerimizde açıkta gıda maddeleri ve çöp bırakmamalıyız.
  • ?Çöplerimizi sızdırmaz çöp torbalarına koyarak ağzını sıkı bir şekilde bağladıktan sonra çöp konteynerlerine bırakmalıyız.
  • Hayvansal gübreleri 10 günden fazla bekletmemeliyiz.
  • Bekleme süresi 10 günü aşan hayvansal gübrelerin üzerini 10-20 cm kalınlıkta toprakla örtmeli ve etrafını uygun malzeme ile çevirmeliyiz.
  • Besihane duvarlarını yılda en az iki defa kireçle badana yapmalıyız.
  • Bahçemizde çimlerin biçilmesi ile ortaya çıkan atıkları gelişi güzel atmamalıyız.
  • Park ve mesire alanlarında piknik sonrası yiyecek atıklarını gelişigüzel atmamalıyız.
  • Bahçelerimizdeki meyve ağaçlarından dökülen meyveleri toplamalıyız.
  • Karasinekler çürümüş ve çürümeye yüz tutmuş evsel ve bitkisel atıklarla beslenmekte ve yumurtalarını bırakmaktadırlar.

UNUTMAYIN !!!

• Her çöp karasinek,

• Her su birikintisi sivrisinek,

üreterek sorun oluşturmaya devam edecektir.

• Mücadele yöntemleri öncelikle önleyici olmalıdır, yok edici değil

• Doğanın sürdürülebilirliğine müdahale etmeden insan sağlığı yönünden oluşabilecek tehlikeleri ortadan kaldırmak için çalışılmalıdır.

İLAÇLAMA VE AYRINTILI BİLGİ İÇİN:

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRE BAŞKANLIĞI