Doküman Yönetimi
1/1000´LİK PLAN NOTLARI
 

                                                                                                           KBBMK:14.07.2015/368                                                         

BAŞİSKELE İLÇESİ UYGULAMA İMAR PLANI PLAN HÜKÜMLERİ.

1.GENEL HÜKÜMLER

1.1. Bu plan ve planın uygulama hükümlerinde yer almayan konularda konumu ve ilgisine göre yürürlükte bulunan kanun,  üst ölçekli plan hükümleri,  tüzük,  tebliğ,  yönetmelik ve standartlar geçerlidir.  Bu plan ve planın uygulama hükümlerinde yer almayan konularda,  bu planın onay tarihinden sonra,  kanun,  üst ölçekli plan hükümleri,  tüzük,  yönetmelikler,  tebliğ ve standartlarda olan değişiklikler ve yeni hukuki metinler de plan veya plan hükmü değişikliğine gerek kalmaksızın planlama alanında geçerli olacaktır.  Planlama sınırı içinde özel kanunlarla belirlenmiş alanların bulunması halinde,  bu alanlarda özel kanun hükümleri geçerlidir. Plan ve plan hükümlerinde belirtilen hususlara uyulacaktır. Plan ve plan notlarında belirtilmeyen hususlarda Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği hükümleri geçerlidir.

 

1.2. Uygulama imar planına esas olmak üzere hazırlanarak onaylanan jeolojik ve jeoteknik etüt raporları bu plan hükmünün bir parçası olup, bu raporda ifade edilen önlemlerin alınması zorunludur.

 

1.3. Bu plan hükümleri aksi belirtilmedi ise, özel kanunlarla belirlenen ve bu kapsamda planlanan alanlar dışında Başiskele ilçe sınırları içerisinde yer alan tüm uygulama imar planlı sahalarda geçerlidir.

 

            2. ÖZEL HÜKÜMLER.

 

2.1.  İmar planı üzerinde yapılanma düzeni E (Emsal)  değeri  verilerek  belirlenmiş  konut  alanlarında  ifraz  işlemi,  maksimum  kat  yüksekliği  ve  sayısı  ile  ayrık  nizam  yapılanma  koşulları  göz  önünde  bulundurularak minimum  500  m²  olacak  şekilde  yapılır.

 

            2.2. Planda (ÖHB) Özel  Hüküm Bölgesi olarak sınırları belirlenmiş alanlarda 14.07.2015 tarihinden önce yürürlükte yer alan plan hükümleri geçerlidir. Planda ÖHB olarak sınırları belirlenmiş alanların büyütülmesine yönelik uygulama yapılamaz.

 

2.3.G23.c.04.d nazım, G23.c.04.d.2.c-2.d uygulama imar plan paftaları, turizm yapılarını teşvik amacıyla imar planında "Tercihli İmar Durumu (TİD)"  hakkı verilen 219 ada 2 nolu parselde 4 veya 5 yıldızlı otel yapılmak istenildiği takdirde;

2.3.1.Uygulama Kocaeli Büyükşehir Belediyesinde onaylanacak mimari avan projeye göre yapılacaktır.

2.3.2.Alanın otopark ihtiyacının parsel içerisinde karşılanması zorunludur.

2.3.3.Alanda deprem riski, rezonans, zemin büyütme etkileri ile her türlü durumda gerekli inşai önlemler dikkate alınarak binalar inşa edilecektir.

                                                                                                              KBBMK:11.09.2014/530

 

2.4. G23c.05c.1c uygulama imar planı paftası, 664 nolu imar adasının batısında tescil harici alanın kuzeyinde düzenlenen teknik altyapı alanında yapılacak su deposu gerekli drenaj ve yalıtım tedbirleri alınmak suretiyle toprağa gömülü şekilde yapılacaktır. Söz konusu su deposu tabii zemin altında kalmak koşulu ile bitişiğinde yer alan park alanına doğru genişletilebilir.

 

                                                                                                             KBBMK:12.03.2015/125

 

2.5. G23c.05.d.1.a uygulama imar planı paftası, 220 ada 12 no.lu parselde maksimum T.A.K.S (Taban Alanı Kat Sayısı) 0.25'i geçemez. İfraz yapılması halinde Kat Yüksekliği Maksimum 3 Kat olarak uygulanacaktır.

 

2.6. Körfez Mahallesi, G23.c.04.d nazım, G23.c.04.d.3.a, 3.b, 3.c, 3.d uygulama imar plan paftaları, 567 ada 13 no.lu parselde Uygulama Kocaeli Büyükşehir Belediyesinde onaylanacak mimari avan projeye göre yapılacaktır.

 

2.7. Karşıyaka Mahallesi sınırları dâhilinde, G23c.03c.2c, G23c.03c.2d ve G23c.03c.3a, G23c.03c.3b uygulama imar planı paftalarında yer alan Kentsel Çalışma Alanı kullanımından Ticaret Alanı kullanımına dönüştürülen yapı adalarında bulunan mevcut yapılar üzerine ilave kat yapılamaz.

                                                                                                              KBBMK:17.03.2016/144

 

2.8.  2863 s. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunun 8. maddesine göre Koruma Bölge Kurulunca belirlenen koruma alanlarında kalan parsellerde yapılacak inşaatlarla ilgili müracaatlarda ve tevhit, ifraz, imar uygulaması vb. işlemler öncesinde Koruma Bölge Kurulu’nun görüşü alınacaktır. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 05.11.1999 tarih ve 644 sayılı sayılı İlke Kararları doğrultusunda Koruma Alanı belirlenmemiş sit alanı dışındaki tescilli parsellerde, bu parsellere komşu olan veya aralarından yol geçse dahi bu parsele cephe veren parseller Koruma Alanı olarak kabul edilecek olup, yukarıdaki hüküm doğrultusunda uygulama yapılacaktır.

                                                                                                              KBBMK:17.03.2016/148

 

2.9. Küçük sanayi alanı içerisinde, alanı kullanacakların ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla yerleri yapılacak avan projede belirlenmek suretiyle ticari, idari ve dini yapılar emsal değeri aşılmamak koşulu ile yapılabilir. Bu alanlarda yapılacak idari ve ticari yapılar için Hmax=3 kat, dini yapılar için Hmax=12.5 m olarak uygulanacaktır.

                                                                                                      KBBMK:14.04.2016/214

 

  1. Binaların konumlanacağı parsellerde/adalarda tabanda daha az alan kullanımı sağlayarak betonlaşmanın önüne geçmek ve daha yeşil bir yaşam alanı oluşturabilmek amacıyla; meri imar planında 3 ve daha fazla kat yüksekliğine sahip, Taks değeri:0,30 ve üzeri, KAKS/EMSAL değeri 0.90 ve üstünde yer alan ayrık yapılaşma nizamına tabii konut veya ticaret alanı kullanımına sahip alanlarda; jeolojik ve jeoteknik etüt raporlarında bir kısıtlama bulunmaması, 2004 yılı sonrasında hiçbir şekilde kat adedine ilişkin plan değişikliğinden faydalanmamış olması koşuluyla Kaks değeri arttırılmaksızın, Taks değeri azaltılarak,  kat adedi değeri; uygulama imar planı değişikliğine gerek kalmaksızın 1 kat ilave edilmek suretiyle arttırılır. Ancak bu hükümden faydalanarak 1 kat ilave edilen yapılarda hiçbir koşulda çatı piyesi(katı) yapılamaz.

                                                                                                          KBBMK:16.07.2020/212

 

Bu hükümden istifade edebilmek için; imar adasının tamamında ya da en az 2000 m2 alana sahip parselde uygulama yapmak zorunludur. Parsel ölçeğinde yapılacak uygulama esnasında uygulama yapılmak istenilen parselin yer aldığı ada içinde kalan parsellerin toplam alanı 2000 m2 nin altında kalması durumunda kalan kısımlar tevhid edilmek koşuluyla kat ilavesi adanın tamamında uygulanır.

 

Kat ilavesi sonrasında yan/arka bahçe mesafeleri yeni oluşan kat sayısı esas alınmak suretiyle belirlenir. Bu plan hükmünden mevcut yapılar hiçbir koşulda istifade edemez. Yürürlükte yer alan plana esas jeolojik ve jeoteknik etüt raporlarının kat ilavesi için yeterli bilgi içermemesi durumunda yeni etüt yapılacaktır. Kat ilavesi taleplerinde ayrıca sosyal ve teknik altyapı alanı ayrılması talep edilmez.

  1.                                                                                                                           
  2.  

 

2.11. Damlar Mahallesi, G.23.c.09.a.2.c-2.d uygulama imar planı paftalarında; “Özel Eğitim Tesis Alanı” ve “Kültürel Tesis Alanı” kullanımlarına sahip 634 ada 3 no.lu parselde, plan üzerinde yer alan kullanıma, blok nizama ve yapılaşma koşullarına uygun olacak şekilde Kültür Tesis Alanı ve Özel Okul Alanı fonksiyonlarını bir arada içeren tek bir bina yapılabilir. Ancak alanda hiçbir koşulda çatı katı yapılamaz.

 

 

2.12. Yeniköy Merkez Mahallesinde, G23C08B2C Uygulama İmar Planı paftası kapsamında 811 ve 851 no.lu imar adaları üzerinde planlı Günübirlik Tesis Alanı’nda, bölgeden çıkan yeraltı kaynak suyunun kullanımı amacı ile yapılacak termal sağlık ve turizm tesisinde uygulama Kocaeli Büyükşehir Belediyesince onaylanacak avan projeye göre yapılacaktır.

 

  1. Her türlü imar planı değişikliği ve revizyonu ile kat artışı getirilen alanlarda mevcut yapılara hiçbir şekilde ilave kat yapılmasına müsaade edilmez. Kat artışı ancak yapının yıkılıp yeniden yapılması durumunda kullanılabilir.
  2.  
  3. Fatih ve Paşadağ Mahalleleri’nde, G23C10B1A-1B-1C-1D-2A ve G23C10A2C uygulama imar planı paftaları kapsamında, 497600-499300 yatay ve 4506100-4507300 dikey koordinatları arasında yer alan yaklaşık 52.6 hektarlık alanda yer alan Yükseköğretim Tesisleri ve Kampüs Alanında yapılaşma ve yerleşim planı Kocaeli Büyükşehir Belediyesince onaylanacak avan proje doğrultusunda gerçekleştirilecektir.
  4.                                                                                                         

 

            2.15. Serdar Mahallesinde G23C04C3A Uygulama İmar Planı Paftası kapsamında ‘İlköğretim Tesisi Alanı’ olarak düzenlenen 304 ada 1 parsel üzerinde yer alan mevcut yapının zemin katındaki ticari faaliyetlerini sürdüren bağımsız bölümlerde; söz konusu taşınmazın ‘Ticaret Alanı’ olarak planlı iken sahip olduğu müktesep hakları korunacak olup okul alanıyla birlikte kullanımı tehlike arz etmeyecek ve eğitim öğretimi aksatmayacak market, berber, kuaför, pastane, kırtasiye vb. ticari birimler yer alabilir. Mevcut yapının yıkılıp yeni yapı inşa edilmesi halinde taşınmaz tamamen ‘İlköğretim Tesisleri Alanı’ olarak değerlendirilecektir.                                                                    

  1.  

 

  1. Yeniköy Merkez Mahallesi, G23c08b2b-2c-3b İle G23c09a1a-1d-4a Uygulama İmar Planı Pafta Sınırları Plan Üzerinde Tanımlı Özel Proje Alanında;

2.16.1.Yapılaşma Koşulları;

2.16.1.1.Turizm Alanları için Hmax =2 Kat, Taks=0.25, E=0.40

2.16.1.2.Yapılaşma Koşulu emsal getirilmek suretiyle belirlenen Konut Alanlarında;

2.16.1.2.1. Konut yapılmak istendiğinde Hmax =2 Kat, E=0.20

2.16.1.2.2. Turizm Tesisi yapılmak istendiğinde Hmax =2 Kat, Taks=0.25, E=0.40

2.16.1.3. Özel Proje Alanı sınırı belirlenmeden önceki planlarda Konut Alanı kullanımına sahip alanlarda;

2.16.1.3.1. Konut yapılmak istendiğinde meri 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında yer alan Yapılaşma Koşulları geçerli olup,

2.16.1.3.2. Turizm Tesisi yapılmak istendiğinde Hmax =2 Kat, Taks=0.25, E=0.40 şeklinde belirlenecektir.

2.16.2. Alanda Minimum Parsel Büyüklüğü 1000 metrekare olup Turizm Tesisi yapılacak ve büyüklüğü 1500 metrekareden az olan parsellerde yapılaşmaya müsaade edilemez. Özel Proje Alanı sınırı belirlenmeden önceki planlarda Konut Alanı kullanımına sahip alanlarda daha önce imar uygulaması görmüş konut parsellerinde konut yapısı inşa edilmesi halinde mevcut yüzölçümü ile yapılaşabilir.

2.16.3. Yapılacak tesislerde Otopark parsel içerisinde çözülecektir.

2.16.4. Yapılacak tesislerde termal su kullanımı talep edilmesi halinde termal suyun bağlantısı ve kullanımı ile ilgili projelerin hazırlatılarak İlçe Belediyesine onaylatılması zorunlu olup, belirtilmeyen hususlarda Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu Uygulama Yönetmeliği hükümleri geçerlidir.

 

  1.  

 

                  

2.16.5. Termal Su Kaynağının Korunmasına ilişkin 1. 2. ve 3. Derece koruma zonları imar planı üzerinde belirtilmiş olup; bu alanlarda alınması gereken tedbir ve öneriler termal su kaynağına ilişkin hazırlanan Kaynak Koruma Alanı Etüt Raporunda aşağıdaki gibi belirtilmiştir:

2.16.5.1. I. ZON

2.16.5.1.1. 24.09.2013 tarih ve 28775 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yönetmelik değişikliğine göre, yapılaşmaya ilişkin kısıtlama ve yasaklar yer alabilir ve bunlar imar planlarından esas alınır. Ancak jeotermal suyun alınması ve depolanması amacına yönelik yapı ve tesisler ile, umumi amaçlara yönelik termal turizm ve sağlık tesislerinin yapılmasına, doğal çıkışlardan 50 metre kuyudan ise 30 metre çapında dairesel alanı ile akışkan taşıyan aktif kırıklar ve jeotermal sistemde kirlenmeye açık, kirlilik açısından zayıf zonları oluşturacak bol kırıklı, çatlaklı yapıya sahip litolojik zonların çevresinde 50 metrelik sınır hariç olmak üzere, jeotermal rezervuardan yapılan üretimin veya reenjeksiyonun yer altı suyu seviyesinde meydana getirebileceği değişimlerin binalarda oturma, şişme veya tasmana neden olmayacağı bilimsel ve teknik çalışmalarda belirlenen MTA’nın teknik görüşü alındıktan sonra ilgili idarece onaylanan alanlarda 5 kata kadar atıklarını hijyenik şekilde 3. Zon dışına taşımaları koşuluyla sınırlı şekilde izin verilebilir.

2.16.5.1.2. Alanda yer alan yerleşim bölgeleri ve diğer yapıların atıkları, gübreleri, çöpleri açıkta kalmamalı, özellikle yağışlı mevsimlerde sızdırmaz platformlarda toplanmalıdır. Yağmur ve dere sularının birikinti yapması önlenmeli, çöp ve moloz yığını bulunmamalıdır. Alan içerisinde yapılacak olan tarımsal faaliyetlerde, kirliliğe sebep olacak kimyasal içerikli gübre vb. unsurların kullanımına izin verilmemelidir. Alanda yer alan sondajdan alınan su örneklerinin kimyasal ve kirlilik analizleri periyodik olarak yapılıp kontrol edilmelidir. Alan içerisinde dinamit vb. patlayıcıların kullanılmasının zorunlu olduğu kum ocağı, taş ocağı, yarma, kanal kazı vb. faaliyetin olması durumunda söz konusu faaliyetlere kuyu ve kaynaklara zarar vermeyecek şekilde kontrollü olarak izin verilebilir.

2.16.5.1.3. Sondaj çevresine hayvanların girmesine izin verilmemeli, etrafı tel çitle çevrilmelidir. Yapılan testler neticesinde rezervuarın korunması amacıyla testlerde belirlenen miktarların üzerinde akışkan üretimi yapılmamalıdır.

2.16.5.2. II. ZON

2.16.5.2.1. Rezervuarın kirlenmesine neden olmayacak şekilde jeotermal tesis ve bina inşa edilebilir.

2.16.5.2.2. Alandaki su birikintileri ve kirli sular iyi tecrit edilmiş kapalı borularla alan dışına sevk edilmelidir.

2.16.5.2.3. Kanalizasyon ve kirli su iletim sistemleri çok iyi izole edilmiş tesislerin yapımına izin verilebilir.

2.16.5.2.4. Alan içerisinde yapılacak olan tarımsal faaliyetlerde, kirliliğe sebep olacak kimyasal içerikli gübre vb. unsurların kullanımına izin verilmemelidir.

2.16.5.2.5. Alan içerisinde dinamit vb. patlayıcıların kullanılmasının zorunlu olduğu kum ocağı, taş ocağı, yarma, kanal kazı vb. faaliyetin olması durumunda söz konusu faaliyetlere kuyu ve kaynaklara zarar vermeyecek şekilde kontrollü olarak izin verilebilir.

2.16.5.3. III. ZON

2.16.5.3.1. Alan içerisinde çöp biriktirilmesine, gübre yığınlarına, kirletici unsurlara izin verilmemelidir.

2.16.5.3.2. III. Derece zon içinde yer alan tesisler ve yapıların atıkları sızdırmaz borularla alan dışına çıkarılmalıdır.

2.16.5.3.3. Gübresi etkilemeyecek şekilde her türlü tarım yapılabilir.

                                                                                                                                    

  1.                                                                                                                      

 

 

 

3.KULLANIMLARA İLİŞKİN HÜKÜMLER.

 

3.1.TİCARET  ALANLARI

 

3.1.1. İmar  planları  ile  belirlenen  ticaret  alanları  üzerinde,  imar  planı  ve  plan  notları  ile  getirilen  yapılaşma  kararları  doğrultusunda;  inşaat  ve bayındırlık  işleri,  toptan  ve  perakende  satış  yapan  işyerleri,  lokanta  ve  oteller,  ulaştırma  ve  haberleşme  hizmetleri  yürüten  iş  yerleri,  mali  kurumlar,  sigorta,  taşınmaz  mallara  ait  işler  ve  yardımcı  iş  hizmetleri  sunan işyerleri,  tıbbi  hizmetler,  sosyal,  eğlence  ve  kültür  hizmetleri  sunan  işyerleri  ve  kişisel  hizmetler  sunan  işyerleri  yapılabilir.  

 

3.1.2. Ticaret  alanlarında  kamu  ve  özel  mülkiyete  konu  olan  parsellerde  parsel  alanının  tümü otopark  yapılmak  istendiğinde  avam projesi  ve  yeri  Belediye  tarafından  uygun  bulunmak  ve  UKOME  kararı  alınmak  koşulu  ile  plan  değişikliğine  gerek  kalmaksızın  otopark  yapılabilir.  Plan  lejantında  belirtilen  Emsal(  E)  değeri içerisinde  kalmak  şartı  ile  katlı  otopark  yapılabilir.  Kapalı  ve  katlı  otoparkların  ilgili  mevzuat  hükümlerine  uygun  olması  gereklidir.

 

3.2.KENTSEL  AKTİF  YEŞİL  ALANLAR

 

3.2.1. Kentte  yasayanların  yeşil  bitki  örtüsü  ile  dinlenme ihtiyaçlarına  cevap  veren  alanlardır.  İmar  planında  park  alanlarının  içersinde  park  için  gerekli  başka  tesisler  gösterilmemişse,  bu  alanlarda  kalıcı  olmayan,  temelsiz,  sökülüp  takılabilir  malzemeler  kullanılması  ve  belediye meclis  kararı  alınması  koşulu  ile  sadece  büfeler,  havuzlar,  pergolalar,  açık  çayhane  ve  wc  yapılabilir.  Kalıcı  olmayan  bu  yapılardaki  maksimum  yükseklik  Hmax=3.00  m.yi  ve  maksimum  emsal  E=0,04’ü  aşamaz  ve  hiçbir  koşulda toplam  yapı  alanı  200  m²’yi  geçemez. 

 

3.2.2. Yapı  yasaklı  alan  kapsamında  yer  almayan  5000  m²  ve  üstü  park  alanlarının  altı  kapalı  otopark  alanı  olarak  değerlendirilebilir.

 

3.3.AĞAÇLANDIRILACAK  ALANLAR

 

3.3.1.Bu  alanlar  içerisinde yer  alan  ve  imar  planında  belirtilen  Mevcut  Mezarlık  Alanlarında  3998  sayılı  Mezarlıkların  Korunması  Hakkındaki  Kanun  ve  1593  sayılı  Umumi  Hıfzısıhha  Kanunu  ile  uygulama  yönetmeliklerinin  ilgili  maddelerine  uyulacaktır.

 

3.3.2.Bu  alanların  Jeolojik  ve  Jeoteknik  Nedenlerle  Sakıncalı  Alan  sınırları  içerisinde  yer  alan  kesimlerinde  yapı  yapılamaz.  Yeni  inşaat  ve  ilaveler  yapılmasına  ve  mevcut  yapıların  esaslı  tamir  ve  tadillerine  izin  verilmez.

            

            

3.4.ORMAN  ALANLARI

 

3.4.1.Bu  alanlarda  6831/3373  Sayılı  Orman  Kanunu’nda  belirtilen;  ormanların  bakımı,  korunması,  geliştirilmesi  ve  işletilmesi  amaçlı  tesisler  dışında  hiçbir  tesis  yapılamaz.

 

3.4.2.Orman  Alanlarından  tahsis edilecek  alanlar  konusunda  Tarım ve Orman  Bakanlığının  görüşü  alınacaktır.

      

3.5.REKREASYON  ALANLARI   

 

3.5.1.Bu  alanlarda  kamping  ve  konaklama  ünitesi  içermeyen,  wc,  kafe-bar,  pastane,  lokanta,  çayhane,  açık  spor  alanları,  gösteri  ve eğlence  alanları,  özellik  taşıyan  ürünlerin  sergi  ve  satış  üniteleri  ve  bunun  gibi  günübirlik  kullanıma  ait  yapı  ve  tesisler  yapılabilir.  E:0.05,  Hmax:5.50  m.  (1  kat)  yi  geçemez. 

 

3.5.2.Kamu  eline  geçmiş  bir  yola  en  az  25  metre cephesi  bulunmak  ve  5000  m²  den  küçük  olmamak  şartı  ile  ifraz  yapılabilir.

 

3.6.SANAYİ  ALANLARI

 

3.6.1.Bu  planda  her  türlü  sanayi  tesisleri için  ayrılmış  olan  alanlardır.  Bu  alan  içerisinde  amaca  göre  hizmet  görecek  diğer  yapı  ve  tesislerde  yer  alabilir. 

 

3.6.2.İmar  planında  Sanayi  Alanı  olarak  ayrılmış  alanlarda  idari  binalarda  ve  sosyal  tesis  binalarında Hmax:9.50  m,  üretim  binalarının  birden  fazla  katlı  olması  halinde  Hmax:9.50  m.  olacaktır.

 

 

3.7.KONUT  DIŞI  KENTSEL  ÇALIŞMA  ALANLARI   

 

3.7.1.Bu  alanlarda,  servis  istasyonları  (yol  geçiş  izin  belgesi  alınması,  sağlık  koruma bantlarının  sağlanması  ve  diğer  fonksiyonlardan  ayrılması  halinde)  şehirlerarası,  uluslararası  taşımacılık  ile  ilgili  kargo,  lojistik  firmalarına  ait  tesisler,  yanıcı  parlayıcı  patlayıcı  mal  içermeyen  depolar,  beton  santralleri, kirletici  etkisi  ve  atığı  olmayan  imalathaneler,  çok  katlı  mağazalar  ile  bu  kullanımları  destekleyen  teknik  altyapı  tesisleri  yer  alacaktır. 

 

3.7.2.Bu  alanlarda  yapılacak  fonksiyonuna  uygun  idari  bina,  sosyal  tesis  ve  üretim binaları,  depo  ve  işyerlerinde  Yençok  =  9.50 m  olacaktır.

 

 

3.8.DEPOLAMA  ALANLARI

 

3.8.1.Resmi Gazetenin 11.1.29.09.1987  gün  ve  19589  sayısında  yayımlanan  “Tekel  Dışı  Bırakılan  Patlayıcı  Maddeler  ve  Av  Malzemesi  ve  Benzerlerinin  Üretim, İthal,  Taşınması,  Saklanması,  Depolanması,  Satışı,  Kullanılması,  Yok  Edilmesi,  Denetlenmesi  Usul  Esaslarına  İlişkin  Tüzüğü”nde  belirtilen  her  türde  ve  çevresel  olumsuz  etkisi  bulunan  malzemeler  haricinde  sanayi  üretimi  ve  ticari faaliyet  ile  ilişkili  her  türlü  ara  ve  ana  malın  depolandığı  ve  düzenlendiği  alanlardır. 

 

3.8.2.Bu  Alanlarda  açık  ve  kapalı  depolama  ve  stok  alanı,  yükleme  ve  boşaltma  alanları,  açık  ve  kapalı  otoparklar,  garajlar,  altyapı tesisleri  ile  depolama  ile  irtibatlı  olan  paketleme  vb  işlemlere  yönelik  imalatlar  yer  alabilir. 

 

3.8.3.Depolama  türlerine  göre  mülkiyet  içerisinde  “Sağlık  Koruma  Bandı”  bırakılacaktır. 

 

3.8.4.Depolama  Tesislerinin  türlerini  belirlemede bulunacağı  alanın  kullanımına  ve  ihtiyaca  göre  Belediyesi  yetkilidir.

     

3.9.TOPLU İŞYERLERİ ALANLARI   

 

3.9.1.İmar  planlarında,  her  türlü  ticari  yapılar,  konaklama  tesisleri,  özel  ya  da  resmi  sağlık,  eğitim,  spor,  sosyal  ve  kültürel tesisler,  ibadet  yerleri,  idari  ve  sosyal  tesisler  ile  teknik  alt  yapı  alanları  için  ayrılmış  olan  alanlardır. 

 

3.9.2.Bu  alanlarda  çevre  sağlığı  açısından  tehlike  ya  da  olumsuzluk  arz  eden,  görüntü,  gürültü,  hava  kirliliği oluşturan  imalathaneler  yer  alamaz. 

 

3.9.3.Bu alanlarda parsel genişliği ve derinliği 40.00 m’den, büyüklüğü 2000 m²’den az olamaz.

 

3.9.4. Kentin girişinde olması dolayısıyla ve bulunduğu konum itibariyle özellik arz eden 242 ada 1, 14, 15 ve 17 parsel no.lu taşınmazlarda en az 50.000 m² parsel büyüklüğünde  uygulama  yapmak  ve  planda  yer  alan  emsal  değerin  %10 luk kısmını  sosyo-kültürel  amaçlı  tesis  (kongre  merkezi,  sinema,  tiyatro,  konser  salonu  vb.)  yapmak  koşulu  ile;  emsal  değerinde  bir  artış  yapılmamak,  ayrıntılı  jeolojik  ve  jeoteknik  etüt  raporu  yapılmak  suretiyle  hazırlanacak  avan projenin  Kocaeli  Büyükşehir  Belediyesi  tarafından  uygun  görülmesi  sonrası  avan  projede  belirlenen  ve  uygun  görülen  kat  yüksekliği  çerçevesinde  yapı  yapılmasına  müsaade  edilir. Bu alanlarda avan proje Kocaeli  Büyükşehir  Belediyesi  tarafından uygun  görülmediği takdirde mevcut  yapılaşma  koşulları  çerçevesinde  uygulama  yapılır.

 

 

3.10. ÖZEL  EĞİTİM  VE  ÖZEL  SAĞLIK  TESİS  ALANLARI

 

Bu alanlar Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğinde tanımlanan Kentsel, Sosyal ve Teknik Alt yapı alanlarına dahil değildir. Ancak bu alanların büyüklükleri adı geçen Yönetmeliğin “Farklı Nüfus Gruplarında Asgari Sosyal Ve Teknik Altyapı Alanlarına İlişkin Standartlar Ve Asgari Alan Büyüklükleri Tablosu”nda belirtilen alan büyüklüklerinin altına  düşemez.

 

3.11. BELEDİYE HİZMET ALANI

 

Bu alanlarda Belediye  Kanunu'nda  tanımlanan  Belediye  Hizmetlerine yönelik  her  türlü  idari,  sosyal,  kültürel  tesisler  ve  mülkiyeti  belediyede  kalmak  kaydı  ile  belediyeye  gelir  getirici  nitelikte  özel  sağlık  tesisleri,  toptancı  ve  perakendeci  halleri,  otobüs  terminali,  mezbaha,  toptan  ve perakende  satış  yapan  işyerleri,  büro,  iş  hanı,  çarşı  gibi  çok  katlı  mağazalar,  moteller  ve  lokantalar,  sosyal,  eğlence,  kültür  ve  kişisel  hizmetler  sunan  işyerleri  yapılabilir.

 

3.12.MİLLET BAHÇESİ

Yapısal ve bitkisel unsurların bulunduğu ve bölgenin coğrafyasına özgü değerleri kapsayan ve gelecekte şehirlerin kültürel peyzaj kimliği ile markasını temsil edecek özgünlükte dinlenme ve eğlenme alanlarının bulunduğu estetik ve ekolojik değeri yüksek açık yeşil alanlardır. Bu alanlarda Emsal: 0,03’tür. Bu alan içerisinde millet kıraathanesi ile ibadethane, kütüphane, sergi alanı, el sanatları merkezi, sanat atölyeleri ile çay bahçesi, büfe, terapi, kafe ve restoran yapıları, yürüyüş, koşu ve bisiklet yolları, her yaş ve yetenekte bireyler için spor alanları (okçuluk, tenis, futbol, basketbol, voleybol… vb.), açık hava tarih parkı, sebze bahçeleri (hobi), tematik bahçeler, meydanlar, toplanma alanları, çeşmeler, açık hava sinema ve gösteri alanları yer alabilir. Bu yapı ve tesisler, ilgili idaresince onaylanacak avan projeye göre yapılacaktır. Bu alanlarda, ibadet alanı (cami vb.) hariç olmak üzere, yapılacak yapı ve tesislerde yükseklik en fazla 6.50 metredir. Ayrıca, emsale dahil olmamak üzere, tamamen zemin altında kalmak ve hiçbir şekilde açığa çıkmamak suretiyle kamu kullanımına ait olmak üzere otopark yapılabilir.                                                                        

  1.                                                                                                                       

 

                                                                                     

4. YAPI/YAPILAŞMAYA İLİŞKİN HÜKÜMLER

4.1. YAPI/YAPILAŞMAYA İLİŞKİN TANIMLAR

 

4.1.1.İmar Planı Önceliği ve İstisnalar: İmar Planı ve Plan hükümleri öncelikli olup, burada yer almayan hususlarda ilgili yönetmelikler geçerlidir.

 

4.1.2. Düğün Salonları: Bünyesinde düğün, nişan vb. organizasyonların yapıldığı aynı zamanda diğer sosyal etkinliklerinde düzenlenebildiği yapılardır. İmar planlarında tamamı ticaret, turizm, toplu işyerleri alanı, konut dışı kentsel çalışma alanı ve sosyo kültürel tesis alanı olan ada ve parsellerde giriş katında veya giriş katı ile irtibatlı en fazla bir kat aşağıda yapılabilir. Üst katlarda yapılması durumunda bitişik kısımlarda konut, hastane, yurt gibi bağımsız bölümler varsa bu kısımlarda yeterli ses yalıtımı yapılmalıdır. Sosyokültürel tesis alanlarında yapıldığında binanın tamamı bu fonksiyona ayrılabilir. Salon alanı en az 300 m² olacak olup, iç yüksekliklerinin 3.50 m’ den az olmaması gerekmektedir.

 

 

4.1.3.Pergola: Bahçelerde, ön bahçe mesafesi içerisinde parsel sınırına 3.00 m’ den fazla, yan ve arka parsel sınırına 2.00 m’ den fazla yaklaşmamak koşulu ile en fazla 2.80 m net iç yüksekliğinde, gölge vermek, bitki sardırmak amacıyla hafif malzemeden yanları açık, üstü aralıklı güneş kesicilerle boşluklu olarak düzenlenen mekânlardır.

 

4.1.4.Kameriye: Bahçelerde, ön bahçe mesafesi içerisinde parsel sınırına 3.00 m’ den fazla, yan ve arka bahçelerde, parsel sınırına 2.00 m’ den fazla yaklaşmamak koşulu ile en fazla 2.80 m net iç yüksekliğinde, küçük köşk biçiminde yapılan, üstü kapalı, yanları açık veya kısmen kafeslerle örülü, yeşilliklerle sarılan süslü yapıdır.

 

4.1.5.Basit Tamir ve Tadil: Yapılarda binanın taşıyıcı sistemini değiştirmeyen veya etkilemeyen, diğer bağımsız bölümlere zararı dokunmayan ve kullanım amacını değiştirmeyen; Yapılarda derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk, dere, doğrama, döşeme, duvar ve tavan kaplamaları işleri, Elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile baca, saçak, çatı onarımı ve kiremit aktarımı işleri, İç dekorasyon işleri, zemin katta bulunan işyerlerinin imar durumuna aykırı olmayan vitrin değişikliği işlemleri, Bina cephesi izolasyonu ve mantolama işleri, Kendi bağımsız bölümü içerisindeki bölme duvarlarının kaldırılması işleri, Korkuluk, pergola, çardak, kameriye, derinliği 1,00 m’ yi geçmeyen süs havuzları basit tamir ve tadillerdir. Basit tamir ve tadilatlar ruhsata tabi değildir. Bu işlerden iskele kurmayı gerektirenler için belediyeye yazılı bilgi verilmesi zorunludur.

 

4.1.6. İmar Durumu:  Belediyesi tarafından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin belirlediği norm ve standarda uygun olarak düzenlenen; uygulamaya esas olmak üzere, parselin imar planı, plan hükümleri ve yönetmelik hükümlerine g&ahir Belediyesi Kent Estetiği Kurulu'nun uygun göreceği proje çerçevesinde gerçekleştirilecektir.

Ayrıca mekanik katlı otopark sistemi yapılmak istendiğinde; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Ulaşım Daire Başkanlığı'nın uygun görüşü alınmak suretiyle, taban alanı kısıtlaması gözetilmeksizin, çekme mesafeleri ihlal edilmemek şartıyla meri planda yer alan kat yüksekliğine ve KAKS/Emsal değerine bakılmaksızın, bitişik olarak yapılacağı yapının saçak kotu yüksekliğini geçmeyecek şekilde yapılmasına müsaade edilecektir.

Ayrık olarak yapılacak mekanik katlı otoparklarda ise kat yüksekliği bitişiğinde yer alan parsellerde ki en yüksek yapının saçak kotu esas alınarak belirlenecek olup, bu tür durumlarda çekme mesafeleri ihlal edilmemek şartıyla KAKS/Emsal değeri aşılabilir. Bu yapıların da cepheleri ile ilgili tasarımlar Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Kurulu'nun uygun göreceği proje çerçevesinde gerçekleştirilecektir.

 

4.2.65.Tüm binanın ihtiyacı olan hizmetlere ayrılan ortak alanlar (sığınak, kalorifer dairesi, kapıcı dairesi, kömürlük, su deposu, hidrofor, otopark vb) minimum ölçüleri aşmamak ve bağımsız bölüm oluşturmamak koşuluyla bodrum katların herhangi birinin tamamında ya da bir bölümünde yapılabilir.

 

4.2.66. 3.00 m veya daha fazla ön bahçeli binalarda bodrum katın otopark kullanımına tahsis edilmesi ve bina ön cephesinin en düşük zemin kotunda otopark girişi koşullarının sağlanması halinde, yol cephesinden otopark girişi yapılması mümkündür. Bodrum katlardan birinde düzenlenen bu otoparklara yol cephesinden %20 eğimi aşmamak kaydıyla hafriyat veya dolgu şeklinde rampa yapılabilir. Ayrıca maksimum %20 rampa eğimi ile ulaşılamayan durumlarda bağımsız bölüm oluşturmamak suretiyle 2.bodrum katlarda otopark zorunluluğu aranmaz.

 

4.2.67.Bodrum katlarla ilgili olarak getirilmiş düzenlemeler ve muafiyetler, İSKİ havzası için geçerli değildir. Bu alanlarda bodrum kat, ana binanın izdüşümünü aşmayacak şekilde düzenlenecektir.

 

4.2.68.Üzerinde mevcut binalar bulunan parsellerin ifrazında mevcut binaların K.A.K.S. değeri dikkate alınır. Ancak 17 Ağustos 1999 Marmara depreminden önce bir parselde birden fazla inşaat ruhsatlı binanın mevcut olduğu ya da yapı ruhsatı alıp bir kısmının yapılması veya bu binaların bir veya bir kaçının deprem esnasında enkaz haline gelmesi veya ağır hasarlı raporu tanzim edilmesi sonucu yıkılması durumunda, imar planı veya yönetmelik değişikliği nedeniyle yıkılan kısımlardaki kat maliklerinin hak kaybına uğramamaları için yıkımla ilgili belgeleri ibraz etmeleri kaydıyla mevcut bina veya binaların bulunduğu parselde yönetmelikte yer alan minimum çekme mesafeleri ya da planda gösterilen mesafeleri ve TAKS değeri sağlandıktan sonra kalan kısım ifraz edilebilir.

 

4.2.69.İmar uygulamalarında mevcut yapılaşma veya kadastral yapıya uyulması durumunda yol aksını, yol genişliğini değiştirmemek koşuluyla 2 m. ye kadar değiştirmeye Belediye yetkilidir.

 

4.2.70.Konumuna göre imar planı ve uygulama hükümlerinde belirtilen max. Kat Alanı Kat Sayısını (KAKS) aşmayacak ve bahçe mesafelerine uyulacak şekilde imar planı ile getirilen max. kat adedi veya bina yüksekliği (h.max) değerinin altında Taban Alanı Kat Sayısını (TAKS) aşarak, noksan katlı bina inşa edilebilir. İmar planı kat sayısı sınırı altında noksan katlı projelendirilen ve bu koşula uygun olarak bina yapılan parsellerde, imar planı kararları ile getirilen max kat adedine veya bina yüksekliğine (h.max) göre bina yapılması ancak mevcut noksan katlı binanın yıkılarak yeniden projelendirilmesi yolu ile olur. Noksan katlı projelendirilerek yapılmış yapının mevcut hali üzerine hiçbir şekilde ilave kat yapılamaz. Bu hüküm bitişik nizama tabi konut alanlarında uygulanmaz. Bir parselde birden fazla bina yapılacaksa ise; bu hükmün tüm binalar için uygulanma zorunluluğu yoktur.

 

4.2.71. Binaların ağaç dikimine müsait olan ön, yan ve arka bahçelerine yapı inşaat alanının her 50 m² ‘ si için ve bir ağaca 10 m² yer ayrılmak sureti ile ağaç dikilmesi zorunludur.

Ağaç dikimine müsait bahçesi bulunmayan binalarda ise yapı inşaat alanının her 50 m²  ‘si için bir ağaç olmak üzere belediyenin göstereceği kamu kullanımına ait (park, ağaçlandırma alanı vb.) Alanlara ağaç dikilecektir.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin işlemler Belediyesince yapılır. Ağaç dikiminin gerçekleştiğine dair park ve bahçeler müdürlüğünce düzenlenecek onaylı belge ibraz edilmeden yapılara yapı kullanma izni verilemez.

Bu maddede belirtilen uygulama,  mutlaka ağaç dikme ve diktirme zorunluluğu şeklinde olup, hiçbir şekilde bedele dönüştürülemez.

 

4.2.72.Akaryakıt  servis , CNG ve LPG ikmal istasyonu bölgelerinde parsel genişliği 40 .00 m’den, parsel derinliği 30 m'den, parsel büyüklüğü 1500 m²’den az olamaz. Bu ölçülerin tespitinde, köşe başına rastlayan parsellerde yol tarafındaki yan bahçe yerine, o yol için tayin edilmiş ön bahçe mesafesi alınır. Bu fonksiyonlardan sadece biri yapılmak istendiğinde de bu değer sağlanacaktır.

 

4.2.73.Bankamatik cihazlarının kullanımı nedeniyle yaya kaldırımları yaya sirkülâsyonunu olumsuz yönde etkileyecek şekilde işgal etmesine izin verilmez. Bankaların bankamatik cihazlarının kullanımı ile ilgili her türlü sirkülasyonunu kendi mülkiyetleri içinde yola taşmayacak şekilde çözmeleri esastır.

Binaların yol cephelerine tesis edilecek bankamatik cihazları için, binanın kendi mülkiyet sınırları

içinde cephe boyunca en az 1.00 m geriye doğru çekilmek suretiyle yer ayrılması ve cephesi de çevresi ile uyumlu bir şekilde düzenlenerek kapatılması mecburidir. Ancak, bankamatik kurulacak binaların, ayrıca tali bir yola, parka veya yeşil alana cephesinin bulunması halinde, yaya kullanım alanlarını ve diğer bina girişlerini engellemeyecek şekilde kendi mülkiyetlerinin dışında düzenleme yapılmasına karar vermeye ve uygulanacak şekli takdire varsa estetik kurul ilke kararları ve UKOME görüşü doğrultusunda belediye yetkilidir. Evvelce yapılmış bankamatikler için de bu hüküm uygulanır.

 

4.2.74. Bir parselin bulunduğu yapı adasında yer alan diğer parsellerde imar planı ve yönetmelik hükümlerine uygun bina bulunması halinde, bu parselde yapılacak olan yapıların yapı derinliği ve buna bağlı çekme mesafeleri diğer parsellerdeki mevcut yapıların derinlikleri ve çekme mesafeleri ile ahenk teşkil edecek şekilde Belediyesince tespit edilir.

 

4.2.75.İmar planlarında ticaret bölgesi olarak gösterilen  bitişik nizam yapı adalarında yapılacak binaların gece ve gündüz ikamete ayrılmayan, sadece işyeri olarak kullanılan zemin katları, bodrumları ile birlikte ön ve yan bahçe mesafelerine tecavüz etmemek kaydı ile, arsa derinliğince yapılabilir. Şu kadar ki; meyilli arsalarda bu yüksekliğin, arka komşu sınırında tabii zeminden itibaren (8.50) m’ yi geçmesi halinde, bu miktarı aşan kısmı arka komşu sınırından en az (3.00) m geriden başlatılır.

 

4.2.76. Bir parselde aynı anda veya ayrı ayrı zamanlarda,  yönetmelikteki hükümlere uyulması ve hepsinin tek bir ruhsata  bağlanması koşulu ile birden fazla yapı yapılabilir. Ancak binaların birbirine olan mesafeleri, İmar Planı, planda yoksa Yönetmelikte her bina için ayrı ayrı belirlenen bahçe mesafelerinin toplamından az olamaz. Bir parselde birden fazla yapı yapılacaksa yapılardan en az birine başlanmış olması yapıların 2 yıl içinde başlandığı anlamına gelir.

 

4.2.77.Bu plan notlarının uygulanması sırasında, tereddüt edilen hususlarda Büyükşehir Belediyesi’nin görüşüne başvurulur. Bu gibi durumlarda; Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği görüş doğrultusunda uygulama yapılması zorunludur.

                                                                                                                        KBBMK:15.12.2016/679


l Dokümanlar
 
Site Yönetimi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
K7 Yazılım