Başiskele´yi Keşfet
Buradasınız :  Gezinti Bağlantılarını Atla
Ana Sayfa
Başiskele
Turizm
 
Orjinal Resim
   
BAŞİSKELE'DE TURİZM
   
   Tarihi milattan önceki yıllara kadar dayanan köklü bir tarihe sahip olmasına rağmen, Başiskele'de günümüze taşınan bina, mekân ve yapılar maalesef çok azdır. Bahçecik, Yeniköy, Yuvacık ve Kullar'da çok az sayıda tarihi ev günümüze ulaşabilmiştir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin başlattığı proje kapsamında yıkılmaya yüz tutmuş bazı eski evler aslına uygun olarak yeniden yapılmaya başlanmıştır. Eski Bahçecikte yoğun olarak bulunan okul binalarından günümüze sadece Bithynia Yüksek Okulu (Amerikan Koleji) binalarından biri gelebilmiştir. Bahçecik Merkez camisinin hemen yanı başında bulunan Osmanlı'dan kalma tarihi çeşme restore edilerek yeniden yapılmıştır. Ancak çeşmenin üzerindeki yazıların savaş sırasında düşman tarafına geçen Ermeni ve Rumlar tarafından kazındığı söylenmektedir.  
 
   Bölgede bulunan tarihi heykel ve para gibi diğer buluntular İzmit ve İstanbul Arkeoloji müzelerinde sergilenmektedir. Yuvacık Barajı'na su taşıyan Kirazdere üstünde Rize’den Servetiye’ye göç etmiş Mustafa usta tarafından yapıldığı söylenen kemerli tarihi bir taş köprü bulunmaktadır. 2010 yılında kaçak kazı sonucunda yaşanan mezar soygununda ortaya çıkan (Vezirçiftliği mevkii) tarihi mezarlar T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü uzmanlarınca incelenmiş ve bölgenin Roma dönemi Nekropolü (soyluların gömüldüğü özel mezarlar bölgesi) olduğu tespit edilmiştir. Bu bölge ve Paşadağı Kalesi mevkii Bakanlığın talebi doğrultusunda arkeolojik sit alanı olarak belirlenmiş ve koruma altına alınmıştır.  

TARİHİ DOKU VE YAPILAR

   Tarihi milattan önceki yıllara kadar dayanan köklü bir tarihe sahip olmasına rağmen, Başiskele’de günümüze taşınan bina, mekan ve yapılar maalesef çok azdır. Bahçecik, Yeniköy, Yuvacık ve Kullar’da çok az sayıda tarihi ev günümüze ulaşabilmiştir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin başlattığı proje kapsamında yıkılmaya yüz tutmuş bazı eski evler aslına uygun olarak yeniden yapılmaya başlanmıştır.
 
   Eski Bahçecikte yoğun olarak bulunan okul binalarından günümüze sadece Bithynia Yüksek Okulu (Amerikan Koleji) binalarından biri gelebilmiştir. Bahçecik Merkez Camisinin hemen yanı  başında bulunan Osmanlı’dan kalma tarihi çeşme restore edilerek yeniden yapılmıştır.
 
   Yuvacık Barajına su taşıyan Kirazdere üstünde Rize’den Servetiye’ye göç etmiş Mustafa Usta tarafından yapıldığı söylenen tarihi bir kemerli taş köprü bulunmaktadır.
 
   Servetiye taş köprüsünün 135 yıl önce yapıldığı söylenmektedir
 
TEPECİK MAHALLESİ TEPECİK KÖYÜ TAŞ CAMİSİ
   
   Tepecik Mahallesi'nde bulunan caminin 1900’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir. Caminin dış duvarları oldukça kalın olup kesme taştan yapılmıştır. Bu caminin tahrip olan minberi ve minaresi 1958 yılında yeniden yapılmıştır. Kesme taştan inşa edilen cami T.C. Kültür  ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından tarihi eser olarak korunmaya alınmıştır.
 
SERVETİYE KARŞI MAHALLESİ CAMİSİ
 
   Servetiye Karşı Mahallesi'nin merkez camisidir. Osmanlı döneminde bölgedeki taş ocaklarından çıkarılan kara taşlarla yapılmıştır. Üzerindeki mermer levhada 1885 yılında yapıldığı belirtilmektedir.
 
 
SERVETİYE CEPHESİ VE ANMA TÖRENLERİ
 
   Servetiye Cephesinin kahramanca savunmasını anılarda canlı tutmak amacıyla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Başiskele Belediyesi ve Kaymakamlığı’nın  katkılarıyla Servetiyecami Köyüne bir anıt ve köy konağı yapılmıştır. Her yıl Temmuz ayının ilk haftasında bu alanda anma törenleri düzenlenmektedir.
 
YUVACIK BARAJI
 
   Yuvacık Barajı Sıcakdere ve Soğukdere kollarının beslediği Kirazdere üzerindedir. Kocaeli ili ve çevresinin su ihtiyacına katkıda bulunmak üzere 1999 yılında hizmete girmiştir. Baraj yakınında kurulan su arıtma  tesisi günlük 480 milyon litre arıtma kapasitesi ile Kocaeli’nin su ihtiyacını karşılayan önemli bir kaynaktır.
 
   Yuvacık Barajı, 500 metre uzunluğunda havzası, çevresindeki zümrüt yeşili ormanlar ile doğa ve dağ yürüyüşü severlerin vazgeçilmez mekanlarından biridir.
 
 
   Başiskele ilçesi, özellikle baraj bölgesi zengin su kaynaklarına sahiptir. 7 dere ve bu dere üzerindeki şelaleler doğa yürüyüşçülerinin sık sık ziyaret ettiği yerlerdir. Dereler üzerinde birçok restoran ve piknik alanı mevcuttur.
 
 
BAŞİSKELE SAHİLİ
 
   Başiskele Sahili Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 2006 yılında tamamlanıp hizmete açılmıştır. Muhteşem palmiye ağaçlarının yanı sıra yürüyüş alanları, gözlem evi, çocuk oyun alanları, kafeterya ve plajdan oluşmaktadır. Başiskele Sahili mükemmel bir İzmit Körfezi manzarasına sahiptir. Kocaeli halkının huzurlu bir zaman geçirebileceği sahile Büyükşehir Belediyesi tarafından 2185 m boyunca en uzun sahil yürüyüş yolu yapılmıştır. Sahil kıyısında 19.665 m2 yeşil alan çimlendirilmiş 13 bin 110 m2 renkli baskı yürüyüş ve koşu yolu yapılmıştır.
 
 
BAŞİSKELE İLÇEMİZİN YAYLALARI
 
-Menekşe (Menevşe) Yaylası:  İsmini Menekşe tepesi ve burada bulunan menekşelerden almıştır. Az sayıda yayla evi mevcuttur. Çadır kurmak ve kamp yapmak için uygundur.
 
-Kayaüstü Yaylası: Yuvacık Barajı nın bitiminden sonra 17 km mesafededir. İçinde yürüyüş parkurları vardır. Çadır kampı için son derece uygun bir yayladır.
 
-İn Önü Yaylası : Bölge aslında Sakarya ili, Pamukova beldesine bağlı olmasına rağmen Başiskele Tepecik Köyü’ne yakın olması nedeni ile Pamukova ve Tepecik Köyünün ortak kullanım alanıdır. Adını içinde bulunan mağaradan (İn Önü) alan yayla çadır kampına uygundur.
 
-Ercuva Yaylası : İn Önü Yaylası gibi Sakarya İli Pamukova  Beldesi ve Tepecik Köyü ile ortak kullanılır.  Ulaşımı diğer yaylalara nazaran biraz daha zordur. Çam ve Kayın ağaçlarından gelen  bol oksijen vücuttaki toksit maddeleri atarak son derece sağlıklı ve dinç bir bedene katkı sağladığı bilinmektedir.
 
-Aytepe: Diğer yaylalara oranla daha küçük bir alana sahip olmasına rağmen içinde çok sayıda yürüyüş yolu güzergahı barındırır. Bölgenin su ihtiyacını sağlayan iki kaynak buradaki mağaradan çıkar. Çadır kampı için çok uygun yerler vardır.
 
 
TREKKİNG GÜZERGAHLARI
 
·Aytepe - Beşkayalar – Yuvacık Barajı : Yaklaşık 12 km lik bir güzergah olan bu yürüyüş yolu Aytepe mevkiinde Soğukpınar’daki su istasyonuna inen yol ile başlar. Beşkayalar tabiat parkı içinden geçen güzergah Yuvacık Barajında son bulur. Yol üzerinde temiz su kaynakları ve bölgede birkaç mağara bulunur.
 
·Aytepe – Bıçkıdere – Soğukdere – Aytepe: Zorlamayan 12 km uzunluğunda  uzunluğunda rahat bir parkurdur. Kış hariç tüm mevsimlerde yürüyüş yapılabilir. Güzergah su kaynakları açısından zengindir.
 
·Camidüzü – Yuvacık Barajı: 9 km’lik rahat bir parkur olan güzergah boyunca dinlenme ve çeşitli spor aletleri vardır. Güzergahın 5 km’lik bölümü baraj kenarı boyunca uzanır.
 
·Aytepe – Değirmendüzü – Yuvacık Barajı : Ağırlıklı olarak inişlerden oluşan 8 km’lik bir yürüyüş güzergahıdır.
 
·Değirmendüzü – Aytepe – Değirmendüzü : Servetiye Cami Mahallesi’ne bağlı Değirmendüzü'nden başlayan 10 km boyunca Kirazdere Vadisi yönünde ilerleyen, Beşkayalar Tabiat Parkını cepheden gören toprak yollar ile devam eden parkur Soğuksu’ya iner. Soğuksu’dan devam eden toprak yolla Aytepe’ye çıkılır ve tekrar Değirmendüzü’ne inilerek parkur tamamlanır.
 
·Camidüzü – Hamzadağı: Bütün bölgeyi, İzmit Körfezini ve Sapanca Gölünü yüksek bir noktadan görebileceğiniz 9 km uzunluğundaki en güzel parkurlardan biridir. Parkur hafifçe yükselerek muhteşem manzaraları önünüze seren yaklaşık 650 m yükseklikteki Hamzadağı’na varır.
 
·Kayaüstü Yaylası Parkuru: 1085 m yüksekliğindeki Kayaüstü Yaylası’ndan kuşbakışı vadiyi seyredebileceğiniz muhteşem manzaralı 7 km uzunluğunda bir parkurdur.
 
·Aksığın – Kazandere Parkuru: Aksığın Mahallesi ile Kazandere  arasındaki beton köprüden başlayan 4 km lik kısa ama zor bir parkurdur. Güzergahtaki şelalelere girmeden kayaları tırmanmadan yürüyüşü sürdürmek mümkün değildir.
 
·Kungul Dağı Parkuru: 1259 m yüksekliğine ulaşan Samanlı Dağları üzerindeki Kungul Dağı’ndan vadiye inen 11 km uzunluğunda bir parkurdur. Kış aylarında zor olsa da her mevsim yürüyüş yapılabilir.
 
·Aytepe – Menekşe Yaylası: Aytepe mevkii 13 km lik bu parkurun başlangıç noktasıdır.
 
·Sıcakdere – Yuvacık Barajı: 10 km lik uzunluğunda zor parkurlardan biridir ve ıslanmadan geçmek mümkün değildir.  Kanyon boyunca şelale ve gizli göllerle karşılaşılır.
 
·Soğukdere – Yuvacık Barajı: Sağlıklı ve deneyimli yürüyüşçülerin yapmasını tavsiye ettiğimiz 11 km uzunluğunda bir yürüyüş ve tırmanma parkurudur.
 
·Soğuksu – Bahçecik: 5 km uzunluğundaki bu güzergah herkesin yapabileceği kolaylıkta bir parkurdur.
 
·Simon Sırtı Parkuru: Parkur 8 km uzunluğundadır ve yürüyüş boyunca İzmit Körfezinin muhteşem manzarasını seyrederek yürümek mümkündür.
 
·Aytepe – İn Önü Yaylası: Herkesin yürüyebileceği kolay ama 16 km’lik uzunluğuyla en uzun parkurlardan biridir. Kış hariç her mevsimde yürünebilecek bir parkurdur.
 
·Kazandere – İn Önü Yaylası: 14-19 km uzunluğunda rahat bir parkurdur.
 
·Karapınar – İn Önü Yaylası: Toprak araç yoluna sahip 18 km uzunluğunda bir parkurdur.
 
·Tepecik – İn Önü Yaylası: Uzun gürgen ağaçlarının içinden gerçekleştirilen 12 km uzunluğunda bir parkurdur.
 
·Tepecik – Kazandere: Bölgenin en uzun 22 km’lik yürüyüş parkurudur.
 
·Bahçecik – Yuvacık Barajı: Yuvacık Barajı’nı besleyen dere üzerindeki tarihi kemer köprü üzerinden başlayan 10 km uzunluğundaki, Beşkayalar Tabiat Parkının en güzel seyredildiği parkurdur.
 
BAŞİSKELE’NİN EŞSİZ TABİATI
 
   Kocaeli’de yürüyüş sporu (trekking) denildiğinde akla ilk gelen adres olan Yuvacık, aynı zamanda mesire yerleri ve turistik tesisleriyle de önemli bir cazibe merkezidir. Yuvacık Barajı çevresindeki alabalık tesisleri ile diğer turistik tesisler ormanlar ve dere kenarlarındaki piknik alanları ve çay bahçeleriyle Yuvacık’ı dört mevsimin aynı anda tüm güzellikleri ile yaşandığı bir bölge kılmaktadır. Burada dağların zirvesinden, yaylalardan İzmit Körfezi’ni izlerken temiz hava cıvıl cıvıl kuş sesleri ve tabiatın o güzel kokusu eşliğinde rahatlıkla yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Bu güzelliklerin yanı sıra bölgede gezerken tarihi kalıntılarla karşılaşabilirsiniz. Yuvacık yerli ve yabancı turizm yönünden izcilerin çadır kurmak isteyenlerin günübirlik gezginlerinde gözbebeği durumundadır.
 
BAŞİSKELE'DE PAİNTBALL 
   
   Ülkemiz paintball ile yeni taşınırken İstanbul'un yanı başındaki Başiskele'de paintball furyası dalga dalga yayılıyor. Kamuflaj giyilerek, doğa dostu boyalardan oluşan mermi kullanılan silahlar kuşanarak oynanan stratejik takım oyunu Paintball, Başiskele'den Türkiye'ye açılıyor. Kocaeli'den ve çevre illerden büyük ilgi gören Paintball'un kısa zamanda en favori spor dalı olacağı ifade ediliyor. Doğa ile iç içe yapılan bu spor, ilçeye büyük katkı sunuyor.
 
4 SAATTE 4 ŞEHİR TURU
   
   14 yürüyüş parkuru, altı mağarası, beş yaylası, barajı ve muhteşem deniz manzarası ile gözleri üzerinde toplayan Başiskele öte yandan jeep safari ile de büyük dikkat topluyor. Aynı gün içerisinde dört il görmeye olanak sağlayan parkurlar ile insanlar çılgınlar gibi eğleniyor. 4 ve 8 kişilik gruplar halinde jeeplere binen doğa severler; kamping tesislerinden start alarak Yuvacık Barajı'nın eşsiz güzelliği boyunca yola koyuluyor. Aksığın ve Tepecik Köyü'nü geçen kafile kayın ormanları arasından bir kısmı Sakarya sınırlarında olan İnönü Yaylası'na ulaşıyor.
 
ÇİLEK TADINDA SEYAHAT
 
   Her anı ölümsüzleştiren doğa tutkunları barbekü eğlencesinin ardından Ercuva Yayları'na yol alıyor. İsteğe göre çeşitli aktivitelerin yapıldığı Yayla'dan Bursa'ya hareket ediliyor. Bilecik sınırı boyunca doğa keyfi süren maceraperestler, Aytepe, Beşkayalar Tabiat Parkı ve Veysel Candan Mağarası farkını yaşıyor. Ardından Bursa Papaz Yaylası ve Menekşe Yaylası'na direksiyon kırıyor. Temmuz ayında çilek tarlasına dönen bu yaylalardan Kocaeli'de tarihin en eski yerleşim yeri Bahçecik turu atılıyor. 4 şehri bir günde gezmenin tadına varan doğaseverlerin yolculuğu kamping tesislerinde son buluyor.
 
DOĞADA SAKLI BİR CENNET BAŞİSKELE
 
   İstanbulun yanı başında, şehre beş dakika uzaklıkta doğa turizmi ile ön plana çıkan Başiskelenin yıldızı parlıyor. 4 saatte 4 şehir doğa turları ve paintball büyük bir akım başlattı Şehir ve insan hayatının her açıdan gittikçe kirlenmekte olduğu günlerde insanlar şehrin boğuculuğu içinde hayat sürmekten şikâyet etmekte ve her fırsatta doğaya olan özlemlerini dile getirmektedir. Ferahlamak için doğaya çıkmak, doğanın dinginliğini ve temizliğini görmek istemektedir. Bu istek insanın şehirden uzaklaşma arzusunu ve hissiyatına dönüşleri beraberinde getirir. İnsanlar, şehrin stresinden uzakta olma isteğini karşılayacak, şehre yakın ama doğayla iç içe bir yer arayışına başlamaktadır.
 
   Genelde temiz hava almak, spor yapmak, sağlığını korumak, fotoğraf çekmek, yeni keşiflerde bulunmak, kendisini dinlemek, huzur bulmak ve doğa ile iç içe yaşamayı öğrenmek gibi türlü sebeplerle başlayan arayışlarına son günlerde popüler olan Başiskele tüm güzelliği ve sıcaklığıyla karşılık vermektedir. El değmemiş doğası; barajı, mağaraları, şelaleleri, yaylaları, denizi ve tarihi yerleriyle insanlara ayrıcalıklı olma hissi veren Başiskele, doğa turizmiyle ön plana çıkmaktadır. Salon sporlarının tahtını sallayan doğa sporlarını ve alternatif spor dallarını ziyaretçilerine açan Başiskele, özellikle İstanbulluların yeni mekanı oldu.
 
TERMAL ŞEHRİ BAŞİSKELE’YE HOŞGELDİNİZ
 
        Yerel yönetimlere örnek olacak vizyon projelere imza atan Başiskele Belediyesi, ilçeye değer katmaya devam ediyor. Geride bıraktığı nitelikli ve kaliteli birçok hizmet sığdıran ve sağlıklı kent yapılanmasıyla diğer ilçelere örnek olan Başiskele, yatırımlarla adeta bölgede göz kamaştırıyor. Özellikle termal turizmle ilgili ilçede önemli yatırımlar yapılıyor. Kocaeli’nin genç ilçesi Başiskele, Türkiye’nin yaşanılabilir örnek ilçesi olma yolunda hızlı ve sağlam adımlarla ilerliyor ve Marmara’nın “Termal Şehri” özelliği ile ismini duyurmak istiyor. Hızlı nüfus artışıyla yatırımcıların ve halkın tercih ettiği ayrıcalıklı bir ilçe olan Başiskele'de, yeni projeler ve yeni yatırımlar Belediye Başkan’ı Mehmet Yasin Özlü önderliğinde aralıksız olarak sürüyor. 
 
   Jeotermal Kaynaklara sahip olmanın ne derece önemli olduğu bilinciyle hareket eden Başiskele ilçesi bugün yatırımcıların gözbebeği durumunda… Başiskele Belediyesi’nin öncülük yaptığı dev projelerle kentsel dönüşüm sağlanırken, marka değerini de zirveye taşıyor. Deyim yerindeyse ilçe adeta oteller merkezi olacak. Bu yatırımlar ise Başiskele'nin gelişiminde ve değişiminde önemli yer alacak. Başiskele; ilk  termal oteli  ile başlayan  termal turizm yolculuğunu daha nice otellerle desteklemeyi, bağlı olduğu Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği’nin de desteğiyle, doğal güzellikler içerisinde bölgenin en önemli turizm kenti ve merkezi inşaa etmeyi hedefliyor

 


Site Yönetimi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
K7 Yazılım