Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından ortaklaşa düzenlenen "Kocaeli Turizm Çalıştayı" Başiskele’de gerçekleştirildi.
Kocaeli’nin turizm çeşitliliğini değerlendirmek, turizm kaynaklarımızın daha etkin nasıl kullanılabileceğini ele almak, farklı kesimler arası ortaklık ve iş birliklerinin çerçevesini çizmek, kurumlarımızın turizme yönelik gündemlerine temel teşkil etmek amacıyla 8-9 Ekim 2019 tarihleri arasında yapılan “Kocaeli Turizm Çalıştayı” tamamlandı.
Başiskele Sahili’nde yer alan TRYP By Wyndham otelde gerçekleştirilen çalıştayda Kocaeli’nin turizm potansiyeli masaya yatırıldı. Belediye Başkanımız M. Yasin Özlü’nün de katılım gösterdiği Çalıştaya Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Vali Yardımcısı Suat Yıldız, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz, Adalet Komisyonu Başkanı Muhiddin Paça, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Vali Yardımcısı Suat Yıldız, İlçe Kaymakamları, Kartepe ve Kandıra Belediye Başkanları, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, Daire Müdürleri, Türkiye Sağlık Turizm Dernek Başkanı Ergin Birdal, Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Dr. Kürşat Bal, Deniz Ticaret Odası Başkanı Vedat Doğusel, TEMA Vakıf Başkanı Nermin Tol, TÜRSAB yönetim kurulu üyesi Hacı İbrahim Canatan, akademisyenler, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program; Turizm Meslek Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Bilsen Bilgili’nin çalıştay ile ilgili sunumu, Turizm Yatırımcıları Derneği adına Harun Çıtak, Türkiye Otelciler Federasyonunu temsilen Alpaslan Kılıç, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın konuşmalarıyla devam etti.
BAŞKAN BÜYÜKAKIN: ‘’KOCAELİ’Yİ SANAYİ ŞEHRİ OLARAK GÖRMEYİN’’
Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr Tahir Büyükakın, turizm alanında faaliyet gösteren sektör temsilcilere seslenerek, “Kocaeli’yi sanayi şehri olarak görmeyin. Turizm alanında yükselen bir yıldız olarak görmenizi istiyorum” dedi.
Kocaeli, turizm potansiyeli açısından sürekli konuşulduğunu, gerçekten önemli potansiyelleri olan ama bu potansiyelin yeterince keşfedilmediğini ifade edildiğini söyleyen Başkan Büyükakın, “Sektör temsilcisi arkadaşlarımızın da belirttiği gibi turizm alanında Kocaeli’nin çok önemli fırsatları vardır. Bu çalıştay da çok güzel fikirlerin çıkacağını da inanıyorum. Büyükşehir Belediyesi olarak yedi yıl önce başlatılan “Marka Çalışması” için dünyanın önemli kentlerinden bir tanesi ve bu konuda isim yapmış Amsterdam’a gitmiştik. Kentimizin dinamiklerinin ve sektör temsilcilerinin olduğu ziyaretlerde farkındalık çalışması yapalım dedik. Orada, kentin marka değerleriyle ilgili yeterli çalışmalar yapılmamışsa, örneğin tarihi çalışmalar, şehre dair kitaplar yazılmamışsa sizin orada bir turizm potansiyeli ortaya çıkarmanız ve buna dair bir marka değeri çıkarmanız mümkün değil demişlerdi. Sonrası bizlerde çalışmalara başladık. İngilizce ve Türkçe turizm kitabı hazırladık. Bunun geliştirilmesi ve daha küçük broşürler hazırlanması ile tanıtım kitaplarının hazırlanmasını gerektiğini de biliyoruz” şeklinde konuştu.
108 PARKUR 2500 KİLOMETRE YÜRÜYÜŞ YOLU
Kocaeli’nde yürüyüş parkurları olarak büyük bir mesafe kat ettiklerini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr Tahir Büyükakın, “1500 kilometrelik 52 Doğa Yürüyüşü Parkuru oluşturuldu. Ek olarak 1000 km’lik daha parkur çalışması ile toplamda 108 parkuru 2500 kilometreye çıkarılması için çalışmalarımız devam ediyor. Bununla birlikte “Doğaya Yürüyoruz Kocaeli” projesi hayata geçirilerek doğa yürüyüş parkurlarımızın turizm odaklı tanıtım ve markalama çalışmalarını yürütüyoruz. Şehrin farklı yerlerinde kamp yerleri yapıldı. Bunlardan bir tanesi Ormanya’dadır. Ormanya inanılmaz bir destinasyon oldu. Ormanya’nın ön tarafında karavanda kamp yapma imkânı da var” ifadelerini sarf etti.
“KONGRE TURİZMİNE ÖNEMLİ KATKILAR SUNMAKTADIR”
Amsterdam’da ki ziyaretlerinde dikkatlerini çeken diğer bir hususun ise kentin etkinlikler şehri olmasıydı diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Büyükakın, “Kitap Fuarı, 23 Nisan Çocuk Fuarı, Tarım Fuarı, Bilim Fuarı, Kartepe Zirvesi ve Tarih Sempozyumları gibi büyük uluslararası etkinlikler gelenekselleştirilerek Kongre turizmine önemli katkılar sunmaktadır. Mavi bayraklı plajlarımız da bizler için önemli fırsat sunmaktadır. Endüstriyel dönüşümün en güzel örneklerinden eski SEKA Kâğıt Fabrikası aynı zamanda bir kültür alanıdır. Bu bölgede turizm açısından ayrı bir öneme sahiptir. Kent markalama çalışmaları kapsamında “Kocaeli Yöresel Yemekleri Kitabı” ve “Kocaeli Yöresel Türküleri Albümü” hazırlandı. Hediyelik eşya alanında eğitim açısından üzerimize düşen görevi yapıyoruz. Bunun yanı sıra Kentimizin dört mevsimini anlatacak tanıtım filmleri için alt yapı çalışmaları başlatıldı. Turizm ve Doğal Yaşam Alanları Şube Müdürlüğümüzü de kurarak bu alanda ki irademizi ortaya koyduk” vurgusu yaptı.
“TURİZM MASTER PLANI ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”
Hanibal’in mezarı gibi Fatih Sultan Mehmet Han’ın Gebze’de konakladığı Hünkar Çayırının da Kocaeli’nin turizminin gelişmesi açısından Panoramik bir müze olacak bir çalışma yaptıklarını dile getiren Başkan Büyükakın, “Orası tamamlanınca çok önemli bir turizm destinasyonu olacak. Rota planlamalarında havza anlayışını da yerleştirmeliyiz. Tarih turizminde çok önemli fırsatlar yatıyor kentimizde. Bunu da beraber belirlemeliyiz. Eko turizm ve permakültür alanında gelişme kaydetmeliyiz. Kuzey Marmara otoyolumuzla birlikte Kandıra ve Kartepe bölgelerimiz turizm açısından önemli fırsatları içerisinde barındırıyor. Turizm Master planı çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmanın tamamlanmasıyla Kocaeli’nin gerçekten turizm potansiyelinin olduğunu daha iyi anlayacağız. Buradan turizm sektöründe faaliyet sürdüren firmalara da seslenmek istiyorum. Önümüzde ki günlerde turizmin her alanında çok önemli gelişmeler yaşayacağız. Uluslararası etkinliklerle birlikte turizm alanına katkı sunacağız. Kocaeli’yi sanayi şehri olarak görmemelerini turizm alanında yükselen bir yıldız olarak görmelerini istiyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
VALİ AKSOY: KOCAELİ’DE ÖNEMLİ ORANDA PAZAR ÇEŞİTLİLİĞİ VAR
Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy da yaptığı konuşmada; “Kocaeli’nin, özellikle son yüzyılda, sanayi kimliği ön plana çıksa da yapısı ve konumu itibariyle önemli bir turizm destinasyonu olma potansiyelini haizdir. İl genelinde zengin bir doğa, deniz, kültür ve tarih, sağlık, iş, gastronomi, fuar ve kongre, spor turizmi altyapısı ve potansiyeli bulunmaktadır. Yabancı turist profiline bakıldığında dörtte bir oranında Batı Avrupa ülkeleri, dörtte bir oranında ise Orta Doğu ülkelerinin payı öne çıkmaktadır. Bu pazarları %20 ile Karadeniz Havzası ve %15 ile Uzak Doğu ülkeleri izlemektedir. Kocaeli’nin içerisinde yer aldığı ve ağırlıklı olarak Orta Doğu’nun baskın olduğu TR42 Doğu Marmara Bölgesi ile kıyaslandığında Kocaeli’de önemli oranda pazar çeşitliliği görülebilmektedir. 2018 yılı verilerine göre Kocaeli’ye en çok yabancı uyruklu turist gönderen 5 ülke, sırasıyla Romanya, Suudi Arabistan, Almanya, Güney Kore ve Çin Halk Cumhuriyeti olmuştur. Bu 5 ülkeden gelen turist sayısı toplamı, Kocaeli’ye gelen yabancı turist sayısının %31’ini teşkil etmiştir.” dedi.
“MAVİ BAYRAK PLAJLAR DENİZ TURİZMİNDEKİ ÖNEMİ ARTTIRMAKTADIR”
Vali Aksoy sözlerine şöyle devam etti:
Kocaeli ili yüzölçümünün %42,4’ü ormanlardan oluşmaktadır ve iki farklı denize kıyısı olup aynı zamanda kayak merkezi ve yaylalar barındıran müstesna bir coğrafi niteliğe sahiptir Bu çeşitlilik Kocaeli’yi önemli bir doğa turizmi destinasyonu haline getirmektedir. Ballıkayalar, Yuvacık-Beşkayalar ve Kuzuyayla Tabiat Parkları, Maşukiye, Serindere Kanyonu ve Bayramoğlu Yarımadası bu temanın bazı önemli alanlarıdır. Binicilik, trekking, dağcılık, yayla kültürü, kampçılık ve karavancılık, kuş gözlemciliği, yamaç paraşütü, su altı dalışı ilde karşılığı bulunan turistik faaliyetlerdendir.
İlimizin iki denize kıyısı bulunmakta olup; Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin çalışmaları sayesinde Karamürsel Altınkemer Plajı, Kandıra Cebeci, Kerpe, Bağırganlı ve Kumcağız plajlarına mavi bayrak kazandırılmıştır. Bu yatırımlarla Kocaeli deniz turizmindeki önemini de arttırmaktadır.
“KOCAELİ SAĞLIK TURİZMİNDE 4. KENTİ HALİNE GELMİŞTİR”
Konusunda en güncel resmi çalışma olan 2013 yılı Türkiye Sağlık Turizmi Sektör Raporu’na göre 2013 yılında Türkiye’ye 300 bin yabancı hasta gelmiş, bu hastaların tedavisinde Kocaeli; Antalya, Ankara ve İstanbul’un ardından dördüncü sırada yer almıştır. O dönemden bu yana özel sektöre ait işletmelerin sağlık turizmi ile ilgili çalışmalarının artması ve onkoloji, radyoterapi, obezite cerrahisi, üroloji, kemik iliği nakli, saç ekimi, plastik cerrahi ve diş tedavisi gibi öne çıkan branşlarda dışa açılmanın artması ile Kocaeli bugün bir sağlık turizmi kenti haline gelmiştir.
Yeniköy Yazlık Ilıcası, Maşukiye ve Soğuksu bölgelerindeki termal su kaynakları ve çevrelerindeki tesisler ile termal turizmde kayda değer bir paya sahip olan Kocaeli bu olanakları wellness ve SPA aktiviteleri ile bütünleştirerek yerli ve yabancı geniş kesimlere sağlık turizmi olanakları sunmaktadır.
“FUAR TURİZMİ’ DE KOCAELİ İÇİN ÖNEMİNİ ARTTIRAN BİR BAŞKA ALANDIR”
İlde yer alan sanayi kuruluşları, üniversiteler, kamu kurumları ve yerel yönetimler başta olmak üzere iş ve kongre turizmi de Kocaeli için önemli bir başka alandır. İlimize iş seyahati ya da kongre için gelen misafirlerin ildeki turizm çeşitliliğinden daha etkin yararlandırılması önemlidir.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 2018 yılı Fuar Takvimi’nde Kocaeli’den ise 7 fuar yer almıştır. TOBB 2012 yılı Fuar Takvimi’nde ise Kocaeli’den herhangi bir fuar yer almıyordu. Fuarlar ve birlikte gerçekleşen diğer etkinliklerle fuar turizmi de Kocaeli için önemini arttıran bir başka alandır.
“KOCAELİ PEK ÇOK SPOR BRANŞINDA’ DA AKTİF OLAN BİR KENT”
Kocaeli pek çok spor branşında da aktif olan bir kenttir. FIFA standartlarında mevcut ve yeni stad ve kamp alanı yatırımları ve turizmcilerin girişimleri ile Körfez ülkeleri başta olmak üzere Orta Doğu’dan pek çok futbol kulübü ilimizde kamplarını gerçekleştirmektedir. Geleneksel Kocaeli Rallisi, Gölkay ve Sukay su sporları merkezleri, Yelken Kulüplerinin faaliyetleri, Geçtiğimiz yıl faaliyete geçen Kocaeli Stadyumu ile uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapabilecek noktaya gelen Kocaeli, 2020 yılında Dünya Gençler Oryantiring Şampiyonası’na da ev sahipliği yapacaktır.
“2010 YILINDAN SONRA KOCAELİ’DE TURİZMDE ATAK OLDU”
“Turizm özellikle kentin bunu sahiplenmesi ve konuşmasıyla hareketlenebilecek ve daha iyi bir noktaya taşınabilecek bir sektördür. Özellikle 2010 yılından sonra Kocaeli’de turizmde gerçekten önemli gelişmeler sağlandı ve bu gelişmeler belirli bir aşamaya kadar gelindi. Bunu daha ileriye nasıl taşıyabiliriz, bunula ilgili de farklı başlıklar altında bir çalışma ortaya kondu. Önümüzdeki süreçte turizmi bu başlıklar altında çalıştaydan çıkan sonuçları değerlendirerek, çalışma grupları oluşturup bunların hayata geçirilmesiyle ilgili çalışmalarımızı yönlendirmiş olacağız. Özellikle turizmde tesisler önemli, potansiyelimiz önemli, ama ne kadar çok potansiyeliniz olursa olsun eğer siz bu potansiyelinizi, mevcut değerlerinizi anlatamıyor ve tanıtamıyorsanız çok bir anlam ifade etmiyor. Kocaeli’nde şuanda 7 müze var. Bunların sayısı arttırılabilir ancak mevcut müzelerimizin de varlığından haberdar olabilmek ve bunların daha fazla ziyaret edilmesi konusunda eksikliklerimiz varsa bunları görme ve üzerinde çalışma yapmak durumundayız. Kesinleşmemiş olmakla birlikte yapacağımız bir çalışmayı da bu vesile ile sizlerle paylaşmak istemekteyim. Bildiğiniz üzere Atatürk ve Redif müzemiz bir de Arkeoloji ve Etnografya müzemiz var. Atatürk ve Redif müzemizin içerisinde boş alanlarımız vardı ve bu boş alanlarımıza Arkeoloji ve Etnografya müzemizdeki Etnografya bölümünü buraya alacağız. Atatürk Redif ve Etnografya müzemiz olacak. Arkeoloji Müzemizin de salonlarını biraz daha geliştirerek, depolarımızda teşhir edebileceğimiz objelerimizi bu müzemizde sergileyerek daha fazla müzecilikte ve turizm de öne çıkma noktasında bir çalışmamız olacak. Bunun ön yazışmalarımız Kültür ve Turizm Bakanlığımıza ilettik ve onların onayı da olumlu bir şekilde çalışmaları devam ediyor. Arkeoloji müzemizi yerinde daha da zenginleştireceğiz. Kent müzesi ve göç müzesi ile ilgili ön çalışmalarımız da var.
“TURİZM BAZEN BASİT DOKUNUŞLARLA ÇOK GÜZEL SONUÇ ALABİLECEĞİMİZ BİR ALAN”
Turizmin yoğun olduğu Muğla, Mersin, Samsun ve Diyarbakır gibi illerde çalıştım. Hep farklı farklı kültürler ve farklı turizm destinasyonlarının yoğunlukta olduğu illerdi. Her ilde de belirli deneyimlere ve birikimlere sahip oldum. Dolayısıyla turizm konusu üzerinde durulması, tartışılması ve çalışılması gereken bir alan ama en önemlisi kentin turizmi konuşuyor olması, konuşmaya başlaması çok önemli aşamadır. Bu çalıştayımızın da en önemli katkılardan birisi de Kocaeli’nin bütün bireylerinin, paydaşlarının turizm konusunda fikir sahibi olması, önerilerin ortaya konması ve turizmi daha çok konuşur hale gelmesiyle önümüzdeki süreçte turizmden biraz daha fazla pay alacağız. Bir başka konuya da değinmek istiyorum. Havalimanımızın hareketlenmesi için çalışmalar yaptık. Bu konuda fazla mesafe alamadık.
Bu cuma gününden itibaren Bağdat’tan Cengiz Topel Havalimanımıza belirli bir dönem 3- 4 ay içerisinde uçuşlar planlandı.
VALİ AKSOY SORULARI YANITLADI
Çalıştay kapsamında soruları da cevaplayan Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, “Engelli Turizm konusu, çalıştay kapsamı içerisinde değerlendirilmiştir. Mevcut tesislerimizin Engelli turizmine ne kadar cevap verebildiği, vermeyenler varsa bunların Engelli Turizmine dönük olarak nasıl iyileştirilebileceğini belki tartışmamız lazım. Engellilerimiz toplumumuzun ayrılmaz bir parçası ve onların tatil yapma, turizm imkânlarından yararlanma hakları var. Bu konuda da imkânları zorlayarak bu çalışmaları ortaya koymak durumundayız. Spor Turizmi bölgemizde de belirli bir alt yapısı belirli bir ölçüde var. Futbol kulüplerinin gelip antrenman yapabilecekleri yeni sahalar ihtiyaç var. Antik tiyatro ve kültürel alanların korunması ve onların restorasyonları ve onlara fonksiyonlar yüklenmesi oldukça önemlidir. Geçmişten bize kalan mirasımızı korumamız ve bizden sonraki kuşaklara da aktarmamız gerekiyor. İmkanlarımız ölçüsünde büyük bir hassasiyetle bunları takip edeceğiz.” dedi.
Vali Aksoy’un soruları cevaplamasının ardından “Kocaeli Turizm Çalıştayı” toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.